3. března 2013

76) Celý rok v jednom týdnu

Od soboty do soboty.
Minulou sobotu bylo nádherně. Nedělám si srandu, asi miluju zimu. Byla to krása, tolik sněhu za oknem, docela bych si zopakovala Štědrý den, protože přesně tak by Štědrý den měl vypadat. Po roztažení žaluzií mi na mysl a taky na jazyk vyvstalo slovo "jééé" (nadšené jééé), moje druhá půlka však z postele "jééé" (méně nadšené jééé). Venku bylo tak nádherně bílo, ani jsem nevěděla, že sněžilo celou noc. Nádherná sobota, ideální na úklid domu a na zasednutí ke stroji a nějaké to tvoření. Vyšívák jel celý den a já taky. Vyzkoušela jsem také prvně v životě kynuté těsto a koblížky v remosce, protože troubu zatím nemám, tak se snažím, protože mlsná je někdy opravdu k nevydržení ;o)
V týdnu mi navíc přišel balíček plný jara a tak jsem se dala do tvoření kytiček. Jednu pro sebe, jednu sváteční a jednu narozeninovou.
Stárnu, jinak si nedovedu představit barevné variace, které vytvářím a dokonce mám v plánu a už jsem započala míti předsíň, ve které donedávna byly jen krabice po stěhování, které nebylo kam dát, převážně plné látek, v barvě fialové ;o)
I když předsíň ještě nazná velkých změn, ale to až v daleké budoucnosti, protože s ní jde ruku v ruce rekonstukce celé koupelny, už teď jsem to v ní chtěla mít pěkné a útulné. Zeď je ještě moje dílko z počátku rekonstrukce - škrábání omítky a i když jsem si nedokázala představit v něčem takovém bydlet, musím říct, že člověk otupí a zvykne si navšechno. Navíc to ani nevypadá až tak špatně. Dodává to celé předsíni jakousi takousi atmosféru, snad vintage nádech. Komoda z Ikey leksvik, v perfektním stavu, koupena z druhé ruky (v tomto případě z vedlejší dědiny) téměř za hubičku. Mám z ní velkou radost a ani jsem netušila, že je tak velká a prostorná. K ní se mi zamlouvalo zrcadlo, přidala jsem fialkovou kytičku a ještě by to chtělo ji nějak dozdobit šitými dekoracemi. V paličce už zrajou nápady, tak jen se do nich pustit.
Taky jsem si udělala v týdnu radost - látkama. Jak jinak, než fialovýma do předsíně.
Taky ještě pár foteček z dílny, většinou jezdíme domů za tmy, tak jsem byla ráda, že se v pátek podařilo přijet dříve.
A můj nový - starý pomocník.
A včera, bylo taky nádherně, jarně, možná až letně. Z postele mě vytáhlo sluníčko z postele už kolem sedmé ráno, což je poměrně na sobotu u mě brzol. Usmyslela jsem si na večeři špekáčky na ohni a i když po západu sluníčka bylo znatelně chladněji, u ohýnku bylo dobře. Člověk na chvíli zapomněl, že je ještě zima. Po vyhasnutí posledního plamínku, odvrácení od ohniště jsem se však postavila realitě - je ještě zima. Chladno mě obejmulo doslova vmžiku a mlha by se dala krájet. Holt na jaro si ještě musíme chvíli počkat. Já se ho rozhodla přivolat tvořením. Tak jdu na to, aby předsíňka ještě víc hýřila tou moji vysněnou fialovou.

A aby nebylo všechno jen pozitivní a idylické, jak na první pohled vypadá, zjistili jsme, že sousedka opět vybudovala záhon u naší zdi domu, kde se nachází přesně naše (nová!!!) ložnice. To by nevadilo, pokud by měla záhon nějak rozumně umístěn, alespoň třeba 30 cm od zdi a nezalívala nám základy. Na podzim to vypadalo, že pochopila a ochotně, že si záhon kousek posune. Neposunula, česnek už klíčí doslova na naší zdi. Na včerejší prosbu reagovala neochotně a že s tím nehodlá nic dělat. Ovšem zalívat někomu základy domu, je na palici, zvlášť, když její zahrada 40 x 50 metrů ji v posunutí záhonku neomezuje. Holt, někteří lidi se rádi hádaj. Tak kdybyste některá ze čtenářek měla dobrou radu, sem s ní, určitě se bude hodit. A to nemluvím o tom, že se o zadní část domu hodláme starat v podobě údržby, zapravení okna, které tam míří a zaizolovat základy. Jsem zvědavá, jak se jí bude líbit, když ten můj jí bude chodit v bramborách.

8 komentářů:

  1. Pavli♥ tvoření je úžasné!!chtěla bych Ti napsat něco hodně pěkného a potěšit Tě ,ale dnes mám nějak myšlenky na dovolené :-))))
    jen ta sousedka by to neměla mít tak jednoduché tohle nemůže!!! ..naši měli taky tento problém ze sousedem ,sice jim nezaléval zdi domu ..ale to je vedlejší!! zajdi na úřad !! tam by vám měli pomoct ..pokud budeš ustupovat tyhle lidi to umí pěkně využít(myslím paní sousedku ) a nebudeš mít klid nikdy!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Táni, děkuji za zastavení u mě. Jsem si všimla, že ty jsi tak "ukecaná" baba u Ivanky, že se nedivím, že ti to dneska nemluví ;o)
      - Dělám si srandu, neber to zle. A děkuji za podporu. Docela nás nechuť paní sousedky otrávila. Kdyby jí tam zavazely stromy nebo něco, chápu, dle nás jí jde o to, že tu bydlí dýl a že to původní majitelce, která byla po smrti a logicky tu nebydlela, nevadilo. Na úřad jdeme a hodláme to řešit, už jen z hlediska přístupu k zadní straně domu, která jistě v buducnu nazná nové fasády apod.

      Vymazat
  2. Pavli ty nezahálíš, skvělá reportáž!
    Vy nemáte kolem baráku žádný pozemek? Mrkni na katastr, jestli pozemek vaší sousedky sahá až k vašim základům.... případně se zajdi na katastr zeptat. Možná tam máte nějaký půlmetrový pruh....
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ajko, děkuji za krásný komentík. Zadní strana domu je konec našeho pozemku, bohužel. Ani půlmetřík, nic. Stejně mám obavy, že pokud nám omítka neopadává, nikdy s tím nebude nic chtít mít. Prý se to řeší, až se něco děje, předcházení problémům se v našem státě moc neřeší.

      Vymazat
  3. Taky nás prudí sousedka - ty mokré skvrny v jejich sklepě jsou z NAŠÍ zahrady. Rada existuje jen jedna - vždy si vzpomenem, jak nám bylo v paneláku, kde jsme se denně museli potkávat s takovými existencemi.... Proti tomu je zalití základů prkotina. A česnek se moc nezalívá, salát by byl horší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Tobě děkuji za komentík. Do paneláku bych v životě nešla. Navíc paní je právě z města, z paneláku, tím se ledacos vysvětluje... Je na takové schválnosti asi vycvičená.

      Vymazat
  4. Ahoj Pavlí!!!
    Koukám, že jsi zase tučňákovala :-))) Ale máš to pěkné. Barevně se mi nejvíc líbí ta poslední kytice tulipánů.
    Co se sousedky týče, tak je docela nešťastný, že máte domeček až u plotu. Ale našla jsem toto:

    § 127 odst. 1 Občanského zákoníku: Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.

    Tak třeba by se mohla pani probrat, kdyby se jí naznačilo, že si trochu zahrává se zákonem... Pak zbývají ještě třeba ti hnusní hnědí slimáci, ale tam zase hrozí, že česnek nežerou a vlezli by k vám.

    OdpovědětVymazat
  5. Pavli♥ tak koukám ,že Kačenka Ti poradila :-)) vidíš?-))tak dobře pořiďte na úřadě :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zanechání Vašeho komentáře, budu se těšit zase příště.